1 Ekim 2010 Cuma

RPG Maker Nedir?

Nedir Bu RPG Maker?

Eski RPG'ler vardır. 2 Boyutludur. Bir lego adam çevrede dolanır durur, etrafta ona bir dolusu laf etmeye hazır tipler vardır. Adamımız ormanda turlarken aniden bir ekran belirir, solda iki arı, sağda adamımız bulunmaktadır.



Eskilerin RPG yani Role Playing Game (Rol Yapma Oyunu) buna benzer.

Peki bunların RPG Makerla alakası? Eski RPG oyunları iki boyutludur ve menü olsun, savaş stilleri olsun benzerdirler. Birkaç farklı RPG oyununu oynamış/uzunca bir zaman denemiş insan rahatlıkla kafasında bir rpg oyunu oluşturabilir.  İşte RPG Maker burada devreye giriyor.


RPG Maker, çoğu rpg oyunu gibi japonya çıkışlı bir programdır. Yapımcı Enterbrain'dir. Eski 2 Boyutlu RPG oyunlarının basit ama dolu bir versiyonunu kapsar ve size bir kalıp sunar.Siz ise oyunun tüm niteliklerini belirler, haritalarını yapar, hikayesini ve diyaloglarını yazar ve diğer bilimum gerekli şeyi yaparsınız. RPG Makerın kendi hazır grafik, müzik ve kod arşivi olmakla birlikte kendi grafik, müzik ve kodlarınızı oluşturabilir veya internetten derleyerek oyununuzu daha farklı hale getirebilirsiniz.


RPG Maker - Ansiklopedik Bilgi
RPG Maker'ın orjinal adı RPG Maker Tsukuru'dur. Enterbraine göre RPG Maker ilk olarak RPG Tsukuru Dante 98 adında  17 Aralık 1992'de çıkmıştır. İlk yapımcıları Enterbrain değil ASCII gruptur.


Bilgisayar Versiyonları
RPG Maker 95, ilk Windows tabanlı RPG Maker'dır ve daha gelişmiştir.

RPG Maker 2000 (RM2k), ikinci Windows tabanlı RPG Maker'dır ve öncekilerinden çok daha fazla rabet görmüştür. Yalnız RPG Maker 2000'le daha fazla yapılacak şey varken çözünürlük 95 versiyonundan düşüktür fakat grafik setleri daha fazladır.

RPG Maker 2003 (RM2k3), RM2k'ın oldukça gelişmişidir. RM2k oyunları RM2k3 oyunlarına aktarılabilmektedir. (Fakat geri dönüş yoktur.) En büyük değişiklik savaş sisteminin Final Fantasy oyunundaki gibi yan görünümlü olmasıdır. Ayrıca bu Enterbrain çıkışlı ilk RPG Maker'dır.

RPG Maker XP (RMXP), Ruby dilini kullanabileceğiniz ilk RPG Maker versiyonudur. RPG Maker 2003 deki bazı önemli özellikler kaldırılmıştır (Yan görünümlü savaş sistemi gibi) ama çoğu özellik Ruby diliyle programlanıp internete verilmiştir. RMXP hareketsiz ve önden bakışlı bir savaş sistemi sunar ve savaş arka planları eklenmiştir. Bu versiyon hala kullanılmakta ve güncel bir versiyondur.

RPG Maker VX (RMVX), RPG Maker serisinin en güncel bilgisayar sürümüdür. 27 Aralık 2007 'de Japonya'da, 29 Şubat 2008'de Amerika'da piyasaya sürülmüştür. RPG Maker XP'ye benzemekle birlikte programda köklü değişiklikler mevcuttur. Bu yeni programda arayüz daha yeni kullanıcılara yönelik, kullanımı daha kolaydır. Ruby dili kullanılır fakat xp'den biraz farklıdır. Savaş sistemi XP ve 2000 versiyonuna benzer şekildedir. Savaş arkaplanları yoktur. Bu versiyonun en kötü ve düzeltmesi zor yanı, harita yapımının sadece 5 bölümdeki nesnelerle kısıtlanmasıdır. (XP'de her harita için farklı bir bölüm seçilirdi, kullanabileceğiniz harita grafiklerinin bir sınırı olmazdı.)


Konsol Versiyonları
RPG Maker'ın Gameboy Advance, Nintendo DS, Playstaion ve Playstation 2 versiyonları bulunmaktadır.



---

Bu sitede RPG Makerla neler yapabileceğiniz hakkında daha geniş bilgi bulacaksınız ama kısaca resimlerle anlatmadan geçmeyelim:

2 Boyutlu Haritalar:





Oyuncuları zorlayacak labirentler:


Köy haritaları:


Çizilerek yapılmış haritalar:



Başlangıç Menüsü:


Düzenlenebilir bir çok özellik:


Oyununuzun aktörleri:


Olmassa olmaz diyaloglar:


Ve Savaş!





Tojourus

1 yorum:

  1. 2010'da hazirlanmis arkadasima tessekkur ederim
    2005-2006 da rpg maker xp ile oyun hazirladiydim.
    Sonra oyunu ve program eski hard disk ile kûl olunca (yani virus yiyince),
    rpg maker vx'le tanistim yil 2008-2009 oyun yapmistim ama yariya varinca kardesim merak etmisti ve denedi (2013).
    Bu gun ise rpg maker vx ace ile oyun yapiyorum
    gerçekten sûper !

    YanıtlaSil